Pla per a la Igualtat d’Oportunitats de les Dones (1988-1990)

Paraules clau: igualtat, dona, legislació.

Resum

Aquest article inclou les línies bàsiques del Pla per a la Igualtat d'Oportunitats de la Dona 1988-1990, una estratègia política per a millorar la situació social de les dones mitjançant 120 mesures agrupades en sis àrees: igualtat en l'ordenament jurídic; família i protecció social; educació i cultura; ocupació i relacions laborals; salut; cooperació internacional i associacionisme.

 

Institut de la Dona

 

 

Introducció

Espanya, país d'escassa tradició democràtica, ha realitzat des de 1977 un gran esforç per adoptar el seu ordenament jurídic al principi de no discriminació per raó de sexe, recollit a diversos articles de la Constitució de 1978.

Això no obstant, ni les modificacions realitzades fins ara són suficients, ni basta canviar les lleis perquè el conjunt de la població femenina pugui realment accedir a una situació d'igualtat.

Perquè les dones accedeixin a la igualtat d'oportunitats es fa necessari no només perfeccionar i completar el desenvolupament normatiu del principi d'igualtat, sinó modificar també les actituds, comportaments, maneres de viure i estructures socials que impedeixen el lliure desenvolupament de la personalitat de les dones i la seva participació activa en la cultura, el treball i la política. A això s'ha compromès el Govern de l'Estat en subscriure i ratificar la Convenció sobre l'eliminació de tota forma de discriminació contra la dona i les Estratègies de Nairobi per a l'avenç de la dona, de les Nacions Unides, o quan amb l'adhesió a les Comunitats Europees, ha acceptat les diferents directrius al principi d'igualtat en el treball o en la Seguretat Social i ha aprovat el Pla d'Acció a mitjà termini (1986-1990) per a la igualtat d'oportunitats de les dones. Concretant i detallant en la major mesura possible les accions que es consideren necessàries per poder desenvolupar una política coordinada, coherent i eficaç, durant els tres propers anys, en favor de les dones, les mesures a desenvolupar han resultat nombroses. Aquestes mesures s'han agrupat per àrees i, dins cada àrea, per objectius.

 

Àrees d'actuació

1. IGUALTAT A L'ORDENAMENT JURÍDIC. FAMÍLIA I PROTECCIÓ SOCIAL

Objectiu 1.
Reformar l'ordenament jurídic privat quant a les disposicions discriminatòries per a les dones.

A.1.1.1. Possibilitar l'alteració de l'ordre dels llinatges.

A.1.1.2. Eliminar la preeminència de l'home sobre la dona que encara subsisteix a l'article 9 del Codi Civil.

A.1.1.3. Possibilitar l'aplicació de la Llei5/82, de 13 de juliol,quant a que la nacionalitat dels fills de mare espanyola i pare estranger pugui ampliar-se.

A.1.1.4. Eliminar la preferència de l'home per rebre en una partició el títol original d'adquisició o pertinença que comprengui finques adjudicades a diferents cohereus (article 1066 Codi Civil).

A.1.1.5. Suprimir la necessitat d'atendre al sexe de la persona que estableix l'article 1267 per qualificar la intimidació.

 

Objectiu 1.2.
Modificar les normes substantives i procedimentals relatives al dret de família i a la separació i divorci matrimonials amb la finalitat de dotar-les de la deguda eficàcia.

A.1.2.1. Reformes substancials:

a) Modificar l'actual regulació de l'article 400 del Codi Civil.

b) Establir per part del jutge els béns que queden destinats al pagament de pensions i aliments en la liquidació de la societat de ganancials amb determinats requisits.

c) Reformar l'article 93 del Codi Civil.

A.1.2.2. Reformes relatives a l'Administració de Justícia.

 

Objectiu 1.3.
Possibilitar l'efectiu compliment de les obligacions i l'adequada percepció de les pensions fixades a les resolucions judicials recaigudes en processos de separació i divorci matrimonials.

A.1.3.1. Estudiar la possibilitat d'un Fons de Garantia de pensions i aliments.

 

Objectiu 1.4.

A.1.4.1. De cara al futur, les distintes mesures que s'adoptin en relació amb l'Im-post sobre la Renda hauran de tenir en compte la discriminació que pot representar l'acumulació de rendes quan ambdós cònjuges percebin rendiments del treball.

A.1.4.2. Estudiar la possibilitat de modificar el tractament de les pensions per a aliments dels fills com a font de gravamen per al cònjuge que les percep.

 

Objectiu 1.5.
Modificar els mecanismes sancionadors vigents per combatre els malstractes entre cònjuges.

A.1.5.1. Modificar els mecanismes sancionadors vigents per combatre els malstractes entre cònjuges.

 

Objectiu 1.6.
Adequar la regulació avui vigent al canvi social i potenciar els mecanismes per a la persecució i condemna dels delictes contra la llibertat sexual de les persones.

A.1.6.1. Substituir l'actual rúbrica dels delictes recollits en el Títol 9 del Llibre II del Codi Penal per una altra que aglutini amb més rigor la realitat subjacent.

A.1.6.2. Reforma de l'actual tipificació del delicte de violació (article 429 del Codi Penal).

A.1.6.3. En congruència amb l'anterior, reformar l'actual regulació del delicte d'abusos deshonets (article 430 del Codi Penal).

A.1.6.4. També en coherència amb l'anterior, es procedirà a la reforma del delicte d'estupre (articles 434-436 del Codi Penal) atorgant un específic tractament a les relacions estuproses hagudes en la unitat familiar.

A.1.6.5. Hauran de ser igualment agravades les penes en els delictes diferents de l'estupre quan aquests siguin comesos per persones de la família.

A.1.6.6. Estudiar la possible modificació del tractament processal dels delictes que afecten al bé jurídic de la llibertat sexual.

 

Objectiu 1.7.
Dissenyar un programa d'actuació per a la prevenció de la prostitució i l'atenció de les persones que l'exerceixen.

A.1.7.1. Creació d'una Comissió Interministerial que estudiï i impulsi totes les mesures a desenvolupar.

A.1.7.2. Increment de la penalització de la prostitució aliena.

 

Objectiu 1.8.
Facilitar la idònia assistència i protecció policial a les dones que acudeixen a presentar denúncies a les Inspeccions de Guàrdia.

A.1.8.1. Ampliació dels serveis d'atenció a la dona en les Inspeccions de Guàrdia.

A.1.8.2. Formació de les Forces de Seguretat de l'Estat en relació amb els drets de les dones i els delictes dels quals en són víctimes.

 

Objectiu 1.9.
Desenvolupar les normes necessàries per protegir el dret a la salut de les dones.

A.1.91. Una vegada presa la decisió judicial per part del Tribunal Suprem, correspon en tal recurs actualment pendent contra el Reial Decret 2409/86, de 21 de novembre, s'adoptaran les mesures d'ordre jurídic i administratiu que es considerin necessàries amb la finalitat de protegir adequadament els drets i la salut de les dones que se sotmeten a la interrupció voluntària de l'embaràs.

A.1.9.2. Reformar l'article 428 del Codi Penal de manera que complerts tots els requisits i garanties, la intervenció d'esterilització d'incapaços sigui possible.

 

Objectiu 1.10.
Millorar les condicions de vida de les dones preses i facilitar la seva reinserció social.

A.1.10.1. Campanyes d'educació per a la salut a Centres Penitenciaris per a dones. A.1.10.2. Cursets de formació professional en col·laboració amb l'INEM i en el marc del Fons Social Europeu en Centres Penitenciaris per a dones.

A.1.10.3. Remodelació de la xarxa de Centres Penitenciaris per a dones.

A.1.10.4. Posar en funcionament Seccions obertes, fora del medi penitenciari, per a dones amb fills menors que visquin amb elles.

A.1.10.5. Mesures d'atenció als fills d'internes a guarderies extrapenitenciàries.

A.1.10.6. Formació de les educadores de presons sobre la problemàtica actual de la dona a la societat.

 

Objectiu 1.11.
Perfeccionar el sistema actual de prestacions de la Seguretat Social amb relació a les dones.

A.1.11.1. Estudiar la possible modificació de l'article 7.2. de la Llei de Seguretat Social per admetre la possibilitat d'afiliació del cònjuge que provi la seva condició d'assalariat respecte de l'altre.

A.1.11.2. Replantejar el sentit de la regulació actual de la pensió de viduïtat.

A.1.11.3. Analitzar la possibilitat d'equipar al Règim General l'escala de percentatges aplicables a la pensió de jubilació en el Règim Especial de Seguretat Social de les Treballadores de la Llar determinant la incidència de l'esmentada mesura en els actuals tipus de cotització.

A.1.11.4. Modificar el barem de lesions permanents no invalidants (O.M. de 5 d'abril de 1974 i disposicions concordants), en aquells aspectes que puguin contenir alguna manifestació de tracte desigual per motiu del sexe.

 

2. EDUCACIÓ I CULTURA

Objectiu 2.1.
Combatre els estereotips en el material didàctic i en els currículums.

A.2.1.1. Recomanacions sobre continguts no discriminatoris en els llibres de text i material didàctic.

A.2.1.2. Distincions a textos i materials didàctics per a la igualtat dels sexes.

A.2.1.3. Establir cursos d'aprenentatge pràctic de totes les destreses i actituds necessàries per a la vida domèstica en l'ensenyança obligatòria.

A.2.1.4. Promoure l'activitat física i esportiva de les nines.

A.2.1.5. Introducció de l'educació sexual en l'educació per la salut a l'ensenyança no universitària.

A.2.1.6. Introducció en les distintes àrees del currículum de totes les aportacions què les dones han contribuït i contribueixen al desenvolupament de la cultura al llarg de la història.

 

Objectiu 2.2.
Fomentar el canvi d'actituds en el professorat a través de la sensibilització i de la formació inicial i continua.

A.2.2.1. Incorporació del tema de la igualtat educativa entre sexes, en la formació inicial i continua del professorat. A.2.2.2. Instrucció ministerial sobre pràctiques educatives per a la igualtat.

A.2.2.3. Elaboració d'una guia del professorat per a la igualtat educativa entre sexes.

A.2.2.4. Foment de les activitats dels grups de renovació pedagògica que treballin per a la igualtat entre els sexes en el sistema educatiu.

A.2.2.5. Realització d'una experiència pilot d'aplicació i seguiment dels principis constitucionals d'igualtat.

 

Objectiu 2.3.
Garantir una igualtat d'oportunitats per a les al·lotes i al·lots en l'accés a totes les formes d'ensenyança i a tots els tipus de formació, amb la finalitat de fer possible que totes les persones desenvolupin plenament les seves aptituds.

A.2.3.1. Orientació escolar i professional no discriminatòria que promogui la diversificació de les opcions escolars i professionals d'ambdós sexes.

A.2.3.2. Promoure les investigacions necessàries que permetin conèixer millor els mecanismes que impedeixen la igualtat real d'oportunitats.

A.2.3.3. Arbitrar mesures específiques per assegurar l'accés igualitari de les nines a les noves tecnologies en el sistema educatiu no universitari.

 

Objectiu 2.4.
Adequar l'educació permanent a les necessitats específiques de les dones.

A.2.4.1. Estudiar les dificultats de les dones en l'educació permanent i formular els programes adequats perquè responguin a les seves necessitats.

A.2.4.2. Promoure la pràctica esportiva de les dones.

Objectiu 2.5.
Fomentar en els mitjans de comunicació una imatge de les dones no discriminatòria.

A.2.5.1. Establir mecanismes de col·laboració entre RTVE i l'Institut de la Dona.

A.2.5.2. Procurar eliminar de la publicitat els estereotips sexistes i qualsevol utilització vexatòria del cos de l'home i de la dona, especialment en la publicitat emesa per Televisió Espanyola.

 

3. OCUPACIÓ I RELACIONS LABORALS.

Objectiu 3.1.
Millorar el coneixement de la situació social de les dones, especialment en relació amb el treball.

A.3.1.1. Creació d'una comissió composta per representants del Ministeri d'Economia, del Ministeri de Treball i Seguretat Social, del Ministeri de Cultura (Institut de la Dona) i del Ministeri de Relacions amb les Corts (Centre d'Investigacions Sociològiques).

A.3.1.2. Generar nous indicadors que permetin analitzar les característiques específiques de l'activitat laboral de les dones i les condicions de treball de la mà d'obra femenina.

A.3.1.3. Acord entre el Ministeri de Relacions amb les Corts (Centre d'Investigacions Sociològiques) i el Ministeri de Cultura (institut de la Dona).

A.3.1.4. Introduir la variable sexe en les estadístiques sobre salaris a fi de conèixer les diferències salarials entre homes i dones. A.3.1.5. Estudiar la situació de les dones a les àrees rurals.

A.3.1.6. Estudiar la situació dels col·lectius de dones que es troben a l'economia irregular.

A.3.1.7. Avaluar la incidència del Reial Decret 1424/85, regulador de l'ocupació del Servei de la Llar Familiar, en les condicions laborals, nivell salarial i atur de les treballadores de la Llar.

A.3.1.8. Realitzar estudis sobre l'activitat empresarial femenina.

A.3.1.9. Dissenyar instruments estadístics adequats i iniciar estudis que permetin analitzar el comportament de la població espanyola respecte a la fecunditat i preveure els canvis en els indicadors de nupcialitat i reproducció.

 

Objectiu 3.2.
Fomentar la informació ocupacional la col·locació de les dones.

A.3.2.1. Conveni entre l'INEM i l'Institut de la Dona.

A.3.2.2. Diversificar les opcions professionals de les dones.

A.3.2.3. Adaptar els programes de cursos tradicionalment femenins, amb poques expectatives de feina, a les necessitats del mercat.

A.3.2.4. Incentivar la formació de dones en especialitats de noves tecnologies o disciplines tècniques en general (electrònica, informàtica, etc.), així com en aquelles lligades a nous camps del sector de serveis.

A.3.2.5. Facilitar programes de reciclatge professional dirigits a col·lectius de dones ocupades en sectors de baixa qualificació o afectats per processos de transformació o reconversió.

A.3.2.6. Desenvolupar activitats de preformació, que possibilitin als col·lectius de dones en situació "precària" un millor aprofitament de l'oferta formativa existent.

A.3.2.7. Dissenyar i crear la figura professional del Conseller/a per a la igualtat d'oportunitats de les dones.

A.3.2.8. Intensificar la difusió i informació sobre les mesures de foment de l'ocupació amb especial referència a la contractació de dones en professions o oficis on es trobin infrarepresentades.

A.3.2.9. Estimular i millorar l'activitat empresarial femenina.

A.3.2.10. Facilitar la inserció laboral de les dones que desitgin reincorporar-se al mercat de treball.

A.3.2.11. Fomentar l'accés de les dones al cooperativisme, amb la finalitat que es convertesqui en una alternativa de feina no marginal.

 

Objectiu 3.3.
Millorar la situació de les dones a les zones rurals amb relació a la feina.

A.3.3.1. Formació professional de les dones en l'agricultura i zones rurals.

A.3.3.2. Programes i campanyes d'informació i orientació.

A.3.3.3. Suport a l'ocupació femenina a les zones rurals.

A.3.3.4. Foment de l'associacionisme per impulsar la producció i la participació.

 

Objectiu 3.4.
Promoure una presència igualitària de les dones en els distints cossos i nivells de l'Administració Pública, especialment en els llocs de més responsabilitat.

A.3.4.1. Identificar i eliminar la discriminació en l'accés i la promoció a l'Administració Pública.

A.3.4.2. Obstaculitzar la discriminació en l'accés a l'ocupació eliminant l'especificació del sexe i l'estat civil.

A.3.4.3. Revisió dels textos reglamentaris, especialment les circulars, amb la finalitat d'eliminar les discriminacions i els estereotips sexistes en el llenguatge.

A.3.4.4. Atendre els casos de dones totes soles amb càrregues familiars en estat de necessitat per a l'accés a la Funció Pública.

 

Objectiu 3.5.
Animar a les empreses del sector públic i privat perquè promoguin l'accés igualitari de la dona a la feina i a la seva promoció a llocs de responsabilitat, especialment en els sectors tradicionalment masculins i en els relacionats amb les noves tecnologies.

A.3.5.1. Informar a les empreses mitjançant debats i seminaris dels avantatges que poden obtenir si decideix en emprar programes d'Acció Positiva.

A.3.5.2. Facilitar informació i disseny de projectes d'accions positives a les empreses que decideixin començar-les segons el model aprovat per la Comunitat Econòmica Europea.

A.3.5.3. Acord Marc subscrit entre les empreses del grup INH i el sindicat UGT per a la igualtat d'oportunitats entre homes i dones.

A.3.5.4. Acord entre la Fundació Empresa Pública (Institut Nacional d'Industria) i el Ministeri de Cultura (Institut de la Dona).

 

Objectiu 3.6.
Impedir la discriminació per raó de sexe en l'accés a l'ocupació i en les relacions laborals.

A.3.6.1. Revisió de les normes protectores que estableixen limitacions o prohibicions a l'accés a determinades feines.

A.3.6.2. Articular mesures que permetin una acció més eficaç del principi de no discriminació en l'accés a l'ocupació.

A.3.6.3. Regulació d'infraccions i sancions en matèria laboral.

A.3.6.4. Creació d'una Comissió Mixta Ministeri de Defensa Ministeri de Cultura (Institut de la Dona) per estudiar i efectuar les reformes necessàries que possibilitin la incorporació de la dona a les Forces Armades.

A.3.6.5. Propiciar la lenta incorporació de la dona a la Guàrdia Civil, realitzant, amb caràcter previ, els estudis relatius a sistemes de selecció, model de carrera professional i manera d'enquadrament, destins a cobrir i serveis a efectuar.

A.3.6.6. Intensificar l'acció de la Inspecció de Treball i Seguretat Social.

A.3.6.7. Intensificar el control i vigilància dels convenis col·lectius.

A.3.6.8. Estudiar la possibilitat d'invertir la càrrega de la prova en determinats casos de discriminació laboral per raó de sexe.

A.3.6.9. Estudiar i prevenir les situacions de persecució sexual en el treball. Objectiu 3.7. Fer compatible la realització d'una feina amb l'exercici de la maternitat i paternitat. A.3.7.1. Modificació de l'Estatut dels Treballadors i de les normes de les Administracions Públiques, per procedir a l'ampliació a dues setmanes del període de descans per maternitat.

A.3.7.2. Les persones en situació d'excedència per atendre els fills podran mantenir ininterrompuda la "carrera d'assegurança"acollint-se a la "situació assimilada a l'alta de conveni especial".

A.3.7.3. Modificació de l'Estatut dels treballadors en la seva actual regulació de l'excedència per atendre els fills.

A.3:7.4. Modificar la regulació vigent en el règim de la Funció Pública, amb la finalitat de reconèixer el lliure dret a la maternitat/paternitat lliure i responsable i la seva consideració com a funció social.

A.3.7.5. Facilitar l'activitat laboral de les persones amb fills que treballen a l'Administració Pública, oferint serveis per a l'atenció i cura dels infants.

 

4. SALUT

Objectiu 4.1.
Desenvolupar la normativa precisa per a l'exercici del dret de la dona a la salut en les seves manifestacions específiques.

A.4.1.1. Desenvolupament de la Llei General de Sanitat.

 

Objectiu 4.2.
Promoure programes d'educació per a la salut sobre questions que afecten específicament a les dones en la seva doble condició de subjectes i agents sanitaris.

A.4.2.1. Desenvolupar programes que millorin el nivell de coneixement sobre l'embaràs, el part i el puerperi.

A.4.2.2. Desenvolupar un programa de prevenció dirigit als/les adolescents.

A.4.2.3. Elaboració i difusió de materials d'educació sanitària dirigits a la prevenció dels problemes de salut de la dona treballadora.

A.4.2.4. Augmentar el nivell d'informació i educació sexual dels grups de risc.

A.4.2.5. Elaboració de programes d'educació sanitària per a dones d'edat avançada.

A.4.2.6. Elaboració de programes d'informació i educació sanitària per a la prevenció i detecció precoç del càncer genital i mamari.

Objectiu 4.3.
Desenvolupar i millorar les atencions específiques que precisin les dones.

A.4.3.1. Normalitzar la Prestació de Planificació familiar.

A.4.3.2. Adequació farmacològica de tots els anticonceptius.

A.4.3.3. Millorar l'atenció en l'embaràs i el part.

A.4.3.4. Desenvolupament del dispositiu assistencial per atendre la problemàtica dels avortaments legals.

A.4.3.5. Introducció de les tècniques de reproducció artificial.

A.4.3.6. Elaboració d'un programa de prevenció i detecció precoç del càncer genital i mamari.

A.4.3.7. Millora de l'atenció sanitària en el propi domicili per a les dones d'edat avançada i/o amb malalties cròniques.

 

Objectiu 4.4.
Promoure la investigació en temes específics de la salut de les dones.

A.4.4.1. Millora dels registres i sistemes de vigilància epidemiològica.

A.4.4.2. Promoure la investigació orientada a millorar la salut de la dona.

 

Objectiu 4.5.
Formar adequadament i facilitar el reciclatge del personal de totes les àrees sanitàries en relació amb la salut de la dona.

A.4.5.1. Introducció en la formació inicial dels metges i del conjunt del personal sanitari dels temes relacionats amb la salut de les dones.

A.4.5.2. Reciclatge de tocoginecòlegs per a capacitar-los en lautilització del métode d'aspiració (Rarman) per a la interrupció de l'embaràs.

A.4.5.3. Formació d'investigadores en reproducció humana i planificació familiar.

 

5. COOPERACIÓ INTERNACIONAL

Objectiu 5.1.
Desenvolupar programes de cooperació internacional dirigits a les dones A.5.1.1. Augmentar les contribucions voluntàries als Organismes de Nacions Unides que s'ocupen específicament de programes per a les dones en els països en desenvolupament.

A.5.1.2. Potenciar programes dedicats específicament a les dones en els projectes de cooperació, especialment amb els països iberoamericans.

 

6. ASSOCIACIONISME

Objectiu 6.1.
Fomentar la participació política de les dones.

A.6.1.1. Subvencions i ajudes a les associacions per a la realització de les seves activitats.

A.6.1.2. Difusió de tota la informació disponible sobre les polítiques per a les dones i les activitats de les organitzacions no governamentals tant espanyoles com d'altres paisos.

A.6.1.3. Desenvolupar els mitjans necessaris per a la participació de les associacions de dones en el seguiment i desenvolupament del Pla d'Acció.

 

IMPULS, COORDINACIÓ I SEGUIMENT DEL PLA

D'acord amb el que preveu la Llei 16/1983, de 24 d'octubre, de creació de l'Organimse Autònom Institut de la Dona, i quant a les competències que té atribuides, correspon a aquest Institut dur a terme l'impuls, coordinació i seguiment del Pla d'Acció per a la igualtat d'oportunitats de les dones, a través del seu Consell Rector. La complexitat del Pla i la seva concentració en el temps requereixen, en tot cas, l'adopció d'algunes mesures de coordinació i seguiment de les actuacions que s'hagin d'emprendre, tant pel que fa al conjunt de les accions a desenvolupar en l'exercici de la seva pròpia competència per cada un dels Departaments Ministerials, com a la cooperació entre els distints Ministeris implicats en una mateixa actuació, o al conjunt del Pla. A aquests efectes, en els Gabinets dels Ministeris de Justícia, Treball i Seguretat Social, Administració Pública, Sanitat i Consum, Economia i Hisenda, Agricultura i en el Gabinet del Secretari General d'Educació, es designarà una persona encarregada de la coordinació i seguiment de les actuacions corresponents a cada Ministeri, el que no significarà descarregar la responsabilitat que en elles tenen les distintes Direccions Generals o organismes dels Ministeris i, especialment, el representant dels Departaments en el Consell Rector de l'Institut de la Dona. Quan es tracti d'actuacions que impliquen diversos Departaments Ministerials es constituiran comissions de treball de les que formaran part les Direccions Generals o Organismes afectats, així com els membres dels Gabinets dels Ministeris designats. Aquestes comissions hauran de constituir-se en els dos mesos següents a l'aprovació del Pla o en la data de començament de l'actuació conforme al calendari previst per cada una. Correspon a l'Institut de la Dona el seguiment i coordinació del treball de les esmentades comissions. En les reunions semestrals del Ple del Consell Rector i en les trimestrals de la Comissió Permanent, cada un dels seus membres informarà sobre les actuacions corresponents al Ministeri que representa. La directiva de l'Institut de la Dona informarà de les actuacions que corresponen l'Institut, així com de la realització dels convenis i de la constitució, pla de treball i desenvolupament de les comissions previstes en el Pla. Al terme de l'any1988, el Consell Rector de l'Institut elevarà un informe al Consell de Ministres sobre el desenvolupament i compliment del Pla. En el seu cas proposarà les modificacions que consideri que s'han d'introduir per garantir el seu millor compliment o l'adaptació a les circumstàncies existents. Al terme de la legislatura,el Consell Rector elevarà el seu informe definitiu al Consell de Ministres, exposant el grau de compliment assolit, les actuacions posades en pràctica i les causes que hagin pogut motivar la no realització d'alguna d'aquestes actuacions.

Aquest informe inclourà també una anàlisi sobre la incidència social del Pla. Per acabar, el Consell Rector informarà el Consell de les actuacions que, a la vista del desenvolupament del Pla i dels seus efectes en la societat espanyola, entén que s'haurien de desenvolupar en el futur. D'altra banda, al llarg del desenvolupament del Pla, es procurarà establir caus de col·laboració amb els Governs Autònòmics per tal d'augmentar la incidència de les actuacions previstes i impulsar el desenvolupament de programes específics per a la igualtat d'oportunitats de les dones, en aquelles àrees, les competències de les quals, corresponen a les Comunitats Autònomes.

Font:
Plan para la Igualdad de Oportunidades de las Mujeres (1988-1990). Madrid 1987. Ministeri de Cultura. Institut de la Dona

 

You may be interested

Accessibilitat universal: una història de desconeixement i reiterat incompliment de la normativa actual
Accessibilitat
1014 Visites
Accessibilitat
1014 Visites

Accessibilitat universal: una història de desconeixement i reiterat incompliment de la normativa actual

alimara - 27 de novembre de 2023

Paraules clau: accessibilitat, normativa, legislació, igualtat Resum L'article destaca la importància de l'accessibilitat universal i les lleis a les Illes…

El maltractament a les persones majors: d’observadors a protagonistes. Conclusions d’una experiència educativa en un centre sociosanitari
Formació
4304 Visites
Formació
4304 Visites

El maltractament a les persones majors: d’observadors a protagonistes. Conclusions d’una experiència educativa en un centre sociosanitari

alimara - 24 de novembre de 2023

Paraules clau: Centres sociosanitaris, maltractament, adult major, professionalització, prevenció, formació Resum El maltractament a les persones majors és un problema…

Serveis socials i treball comunitari: continuam a l’espera o sortim a la recerca de la comunitat?
Acció comunitària i voluntariat
1049 Visites
Acció comunitària i voluntariat
1049 Visites

Serveis socials i treball comunitari: continuam a l’espera o sortim a la recerca de la comunitat?

alimara - 24 de novembre de 2023

Paraules clau: treball comunitari, serveis socials, enfocament individual, respostes assistencialistes Resum Si la intervenció social precisa de redefinicions permanents en un…