Paraules clau: Aporofòbia, pobresa, persones en risc d’exclusió social, mitjans de comunicació, pandèmia.
Resum:
La pobresa, també anomenada exclusió social, és una xacra que continua present dins la societat i que en moments de crisi, com la pandèmia de la Covid-19, no ha fet més que augmentar.
Les persones que la sofreixen poden presentar sentiments de vergonya i patiment. Aquests es poden veure agreujats per l’aporofòbia existent en els discursos dels mitjans de comunicació i en les intervencions dels treballadors socials.
És per aquest motiu que neix l’interès d’ampliar el coneixement al respecte. I es fa a través d’una revisió de la literatura científica i responent a la següent pregunta d’investigació: Quin ha estat el tractament que han donat els mitjans de comunicació a les situacions d’exclusió social entre el 5 de febrer i el 5 de juliol de 2023? Aquesta investigació1 dona resposta a la pregunta formulada a través de la metodologia qualitativa d’anàlisi del discurs, alhora que estableix un arbre de categories.
Els resultats que s’han obtingut permeten analitzar com s’ha definit el col·lectiu de persones en situació d’exclusió social, i el tractament que se li ha donat per part de dos diaris espanyols d’ideologia contraposada en el tram final de l’alerta sanitària.
Àgueda Mir Dols
Facultat de Filosofia i Lletres. estudis de Grau de Treball Social – Universitat de les Illes Balears
You may be interested

El poder innovador de la gestió transversal: estratègies clau per a la transformació de l’administració del segle XXI
alimara - 26 de maig de 2025Paraules clau: Programes transversals, gestió transversal, administració pública, innovació. Resum: La gestió transversal en l'administració pública s'ha convertit en una…

De les escoles taller als certificats de professionalitat. Una experiència personal
alimara - 26 de maig de 2025Paraules clau: Escoles taller, certificat de professionalitat (CP), formació, competències professionals. Resum: Aquest article pretén donar un punt de vista…

La violència filioparental i la mesura de convivència en grup educatiu: una revisió de les característiques d’aquesta violència i del sistema penal de menors
alimara - 26 de maig de 2025Paraules clau: Infància, violència filioparental, sistema penal, grup educatiu de convivència. Resum: El present article forma part del Treball de…